Vikingene seilte i de samme fjordene, gikk i de samme skogene og dyrket den samme jorda som oss. Deres historie er vår historie.
Vikingdipps smaker med urnorske urter som vikingene digget, lar deg skape øyeblikk her og nå med røtter i vikingtiden - Vikingdipp-øyeblikk. Øyeblikk blir til minner, minner blir til fortellinger, fortellinger blir til historie. Din historie!
Olav den Helliges dipp
Bergmynte er en blåfiolett plante som gir krydderet oregano. Ja, du leste riktig! ”Pizzakrydderet” oregano vokser vilt i Norge! Vikingene brukte trolig bergmynte som krydder i kjøtt, supper og ølbrygging. Bergmynte blir også kalt kongsgress eller St. Olavs Mynte. Hvorfor urten er oppkalt etter ”Norges evige konge” Olav den Hellige, vites ikke. Men den må ha vært en plante av betydning! Kongen, martyren og helgenen Olav den Hellige grunnla Sarpsborg, samlet og kristnet Norge. Han la grunnlaget for kulturen vi har i dag og er antagelig Norges mest betydningsfulle nordmann gjennom de siste 1000 år.
Harald Hardrådes dipp
”Tacokrydderet” spisskummen er selve grunn-smaken på mat fra Østen. Det er funnetspisskummen i gryter fra vikingtiden, altså tusen år før tacoen kom til Norge. Antageligvis kom den til Norden via handel med det bysantiske riket og dets hovedstad Konstantinopel (dagens Istanbul,vikingenes Miklagard). Vikingene var ettertraktede leiesoldater hos keiserne der. Harald Hardråde, ”den siste vikingkonge” som falt i slaget om Stamford Bridge i 1066, skapte seg stor rikdom som leder av keiser Konstantins livgarde. Var det Harald og hans menn som tok med seg spisskummen til Norge?
Odins dipp
Mjødurt vokser vilt i Norge og er Nordens vanilje! Planten ble brukt som krydder ved brygging av mjød i vikingtiden, derav navnet mjødurt. Mange tror at mjød er et gammelnorsk ord for øl, men det er ikke riktig. Mjød lages av honning, mjødurt, vann og gjær og er antageligvis den eldste alkoholholdige drikken i Nord-Europa. Mjød var vikingenes festdrikk, mens øl gjerne var hverdagsdrikken. I den norrøne mytologien er Valhall Odins enorme festhall der alle falne vikinger ender opp. Her drikker de mjød, kriger og spiserVikingdipp frem til den dagen de skal kjempe for Odin mot jotnene under Ragnarok - endetiden!
Gungnes dipp
Ramsløk, Nordens hvitløk, bjørneløk, spydløk- kjært barn har mange navn! I Snorres Kongesagaer står den omtalt som geirlauk. Geir er av norrønopprinnelse og betyr spyd, så altså en løk skarp på smak og med et spisst, spydformet utseende.Gungne er Odins spyd i den norrøne mytologien.Spydet treffer alt han kaster etter og vender alltidtilbake til hånden hans. Vi vet at vikingene tok ramsløk med seg på vikingtokt over Nordsjøen til Britannia. Bevis for det lever i det engelske ordet for ramsløk, nemlig «wild garlic» (garlic = geirlauk).
Olav Tryggvasons dipp
Kvann er Norges eldste kulturplante og ble mye brukt av vikingene. I Snorres Kongesagaer står det skrevet at Olav Tryggvason gir sin dronning Tyre en kvannestilk i gave for å blidgjøre henne. Hun lar seg derimot ikke smigre og Olav må gjøre som hun vil, nemlig å reise på et farefullt tokt til Vendland (i dagens Polen) for å skaffe tilbake rikdommer som dronningen hadde krav på der. Hennes stahet (og kvannestilken) ble Olavs bane, for på vei hjem kom Slaget ved Svolder der han ble drept i et stort sjøslag mot broren til dronning Tyre, kong Svein Tjugeskjegg.